Nyhet april

I och med föreningens uppdaterade underhållplan står nya viktiga underhållsåtgärder på agendan. 

Uppdaterad underhållsplan

Med anledning av besiktningen som Sustend gjorde i februari av fastigheter och mark har styrelsen  fått en gedigen och allomfattande underhållsplan som sträcker ända fram till 2070 och som även innehåller kostnader för respektive underhåll/åtgärd vilket underlättar vid budgetering.

Johanna Nylander har tillsammans med styrelsen uppdaterat underhållsplanen efter föreningens förutsättningar.  Nästa år, 2022, bör bland annat fönster och balkongräcken målas, takfönster bytas och garageportar renoveras.

Som sagt det är mycket som skall göras och föreningen behöver din hjälp. Kika på aktivitetslistan! Det finns fortfarande aktiviteter som behöver genomföras. 

Renovering torkrummet

I och med att ventilationen i torkrummet har åtgärdats kommer kakelväggen att renoveras med start den 19 april då entreprenören Allservice kommer påbörja arbetet. Lagningen omfattar flera moment och beräknas pågå fram till den 24 april. Observera att torkrummet inte kommer att kunna användas mellan den 19-24 april. Johanna Nylander ansvarar för offertinhämtning och kontakt med entreprenören. 

Renovering muren

I samband med besiktningen av fastigheten och marken noterades att det placerats sättningsdubbar i muren. Andréa Hallencreutz har varit i kontakt med Stockholms Stad och undersökt ansvarsfrågan avseende underhållet av muren. Exploateringskontoret på Stockholm Stad informerade att det är föreningens ansvar att underhålla muren.

Det har rått vissa oklarheter om hur muren skall renoveras. Enligt besiktningsprotokollet från Sustend skall muren åtgärdas genom att lös fog knackas bort och fogas om med ny fog. Underhållet av muren är planerad och ligger på trädgruppen - se närmare detaljer i aktivitetslistan .

Nya cykelställ

Intresset för att cykla har gjort sig påmint genom att antalet cyklar på parkeringen och cykelrummet är stort och cykelställen inte alltid räcker till. För underlätta parkering av cyklar har Joel Persson köpt in två nya cykelställ som har  placerats på parkeringssidan och i  5:ans trädgård. Christoffer Havlind kommer köpa in ytterligare ett cykelställ som skall placeras i 7:ans trädgård.

⚠️ Kom ihåg att utrymmet mellan bil och fasad vid 5.ans entré skall hållas fri från cyklar, mopeder och dylikt eftersom utrymmet där utgör utryckningsväg vid ett ev. olyckstillbud. Får man inte plats att parkera sin moped/cykel på gården hänvisas man att parkera på bl. a. Ryggåsgatan eller Timmervägen eller i trädgården

Målning av väggar och golv i källaren

Underhåll i form av målning av väggar, golv och dörrar i källaren planeras att genomgöras inom den närmaste tiden. Nathalie Sundström har ansvarat för offertinhämtning och kontakt med entreprenörerna. Närmare information kommer att skickas ut när tidpunkten för underhållet är spikad. 

Underhåll av garagen

Som ett led i arbetet med underhållsåtgärder för fastigheten och marken kommer bl. a garagen att genomgå omfattande renoveringsåtgärder för att höja standarden på dessa. Det planerade underhållet omfattar bl a målning (väggar, tak och fönster), dammbindning av golv inne i garagen, nya lås samt renovering av garageportarna. Pga den höga kostnaden av underhållsarbetet kommer åtgärderna att genomföras under en 5 års period. Inför underhållsarbetet behövs vidare planering, budgetering och offertinhämtning. Dock planerar styrelsen att redan 2022 åtgärda garageportarna. För att avgöra hur föreningens garagehyror förhåller sig jämfört med andra garagehyror i området har styrelsen gjort en marknadsöversikt avseende hyrorna, vilket utvisade att föreningens hyror ligger långt under rådande marknadshyror. 

Åtgärd av takavrinning - parkering och trädgård 5:an och 7:an

För att förbättra takavrinning och bortförsel av vatten från stuprören kommer avloppen på parkeringen mellan 5.an och 7.an åtgärdas av entreprenörer inom kort.

På parkeringssidan finns ytterligare två utkast från stuprör som behöver åtgärdas via förlängt stuprör samt via ränndalsplattor. För att hålla nere kostnaderna för föreningen kommer delar av styrelsen att åtgärda avrinningen. Vill man vara delaktig i projektet, kontaktakta gärna styrelsen.

På trädgårdssidan finns idag två stuprör som går ihop i ett stuprör och som leder regnvatten från både 5:ans och 7:ans tak ner i avloppet i tvättstugan vilket ibland leder till vattenläckor i tvättstugan vid regn. Belastningen på avloppet är högt och kommer att åtgärdas genom att 7:ans stuprör istället kommer att leda vatten ut i trädgården. Närmare information och startdatum för åtgärden kommer att skickas ut i anslutning till att arbetet på börjas. Johanna Nylander ansvarar för offertinhämtning och kontakt med entreprenören. 

Trädgården

Växtstöd
Klängväxterna grenverk behöver flytta ut från fasaden (för att inte skada den). Därför behöver föreningen införskaffa ytterligare ett stabilt växtstöd om ca 180-190 cm. Om någon vill hjälpa till att ombesörja inköp av växtsstöd går det bra att kontakta trädgårdsgruppen. Se aktivitetslistan.

Trädgårsschema 
För att hålla nere årsavgifterna beslöt medlemmarna på en extrastämma i höstas  att skötseln av trädgården skall utföras av medlemmarna istället för att lägga ut arbetet på entreprenad. Med anledning av beslutet har styrelsen tagit fram ett trädgårdsschema för sommaren som man hittar här.

Byte av portkod

Som ett led i arbetet med att förbättra säkerheten har Helena Jongeling ombesörjt byte av portkod och masterkod i 5:an och 7:an. För att förhindra att obehöriga tar sig in i fastigheterna rekommenderas att man är restriktiv med att dela ut portkoden till icke-boende och endast ge ut den när det är nödvändigt. Tack Helena för din hjälp och att du har informerat alla, såväl interna som externa som berörts av kodbytet!  ✅

Byte av entrésten 5:an

Entréstenen i 5:ans port på trädgårdssidan som har varit trasig en tid har åtgärdats. Det nya trappsteget som entréstenen utgör är återigen stabilt och det blev dessutom mycket snyggt. Andréa Hallencreutz har ombesörjt inhämtning av offerter och haft kontakt med entreprenörer för bytet av stenen. ✅

Lagat garagelampa

Garagelampan ovanför garagen som styrs av en rörelsedektor har under tid inte fungerat utan lyst hela tiden. José Eljuri har årgärdat problemet och nu lyser lampan som den ska. Tack José! ✅

Inventering garagenycklar

För att få bättre koll på hur många uppsättningar av garagenycklar som finns har Nathalie Sundström tagit kontakt med de som hyr ett garageutrymme och gjort en nyckelinventering. Inventeringen resulterade i att styrelsen nu vet med säkerhet hur många nyckeluppsättningar som finns. ✅

Ventilationsåtgärder

För att förbättra cirkulationen i torkrummet har det under mars månad utförts förbättringsåtgärder i utrymmet. Avsaknaden av tillräcklig ventilation har påverkat luftkvalitén och fukthalten, vilket i sin tur haft negativ inverkan på bl a kakelväggarna. Eftersom avgaslukt har noterats vid flera tillfällen har även tätning av rör mellan garagen och toaletten i 5:ans källare genomförts.

Entreprenören som utförde arbetet påpekade att det är viktigt att regelbunden rengöring av fläktarna sker för att dom ska fungera optimalt. Fläktarna var vid genomgången fyllda med damm vilket kan utgöra en brandfara, samtidigt som fläktarnas livslängd sjunker om dom inte rengörs regelbundet. Fläktarna bör rengöras kontinuerligt och instruktioner finns tillgängliga i städinstruktionen som finns på webben och i pappersformat i tvättstugan, i BSB-protokollet (sidan 16) samt nyhetsbrev nr 7-2020. 

Tack Joel Persson för inhämtning av offert och komtakt med entreprenören under arbetets genomförande. ✅

Tvättstugan och städrutiner

För allas trevnad och för att underhålla utrymmet i tvättstugan, torkrummet samt utrustningen vill vi påminna att det är viktigt att samtliga medlemmar och hyresgäster följer rutinerna. På vår web finns information om tvättrutiner, tidsbokning och städschema.

  • Skriv alltid in ditt namn i bokningskalendern om du använder tvättstugan under ordinarietvättid, kl. 08.00 -21.00
  •  Stryk inte över ditt namn i kalendern då du tvättat klart.
  • Enligt antagna ordningsregler och stämmobeslut 2020 skall de medlemmar och hyresgäster som använder tvättstugan alltid städa tvättstugan och torkrummet enligt de städinstruktioner och rutiner som finns i tvättstugan.
     
  • Tvättrutiner
  • Städinstruktion

Du hittar också informationen i pärmen för tidbokning som finns tillgänglig i tvättstugan. 

 

Årsstämma och städdag 

Påminnelse - se tidigare nyhet>>> Den 9 maj är det dags för årsstämma och städdag

Stämman börjar kl 10.00 följt av städdagen mellan 11.00 - 16.00

Medlemmarnas aktiva deltagande på städdagarna gör att vi kan hålla årsavgifterna. Har du inte möjlighet att närvara på städdagen kan du utföra uppgifter innan den 9 maj alternativt ge ett frivilligt bidrag som exempelvis kan bekosta bortförsel av skräp eller annan tjänst.

Varmt välkomna - Vi ses där!